Weekend- en vakantiehuis André Schlim - Schoolbeleidsplan KW IBIS

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Weekend- en vakantiehuis André Schlim

Internaat
 
 
 
Het Huis André Schlim, dat dienst doet als weekend- en vakantieverblijf, is ontegensprekelijk een succesverhaal.
Jongens die niet naar huis kunnen of mogen, of permanent op IBIS verblijven, hebben er een vaste stek, los van de dagelijkse school- en internaatsfeer.

De kleinschaligheid biedt hier een zeer grote meerwaarde en dit schept een groot aantal voordelen.
Het voornaamste hierbij is dat de relatie opvoeder/kind een andere dimensie krijgt. De wederzijdse benadering door beide partijen wordt heel wat persoonlijker aangevoeld. De kinderen kunnen zich losser, vrijer, spontaner, … uiten en gedragen. Ze kunnen er echt “kind” zijn.

De opvoeder kan zich door de kleinschaligheid des te beter richten op zijn taak als vervangend ouder. Zijn relatie met de jongens wordt heel wat intenser. Hij kan spontaner een vertrouwens- en steunfiguur zijn in momenten waarbij zij de warmte en liefde van hun ouders moeten missen.

Het weekendhuis wordt onmiddellijk als een echt huis en voor de meesten ook als een echte thuis ervaren.

Net zoals de andere jongens vertrekken de nablijvers op vrijdagavond met hun bagage uit het internaatgebouw. Ze nemen hun intrek in het weekendhuis.

Door de aangename sfeer en de mooie infrastructuur met tal van ontspanningsmogelijkheden voelen ze zich onmiddellijk in vakantiestemming.


De kinderen hebben er een eigen kamer of delen er één met andere jongens.

Deze indeling garandeert een groter gevoel van privacy en geborgenheid.
Hun eigen kamer, bed, kast, opbergkast, … kunnen ze hier voorzien van een persoonlijke “touch” wat hun identiteitsgevoel en eigenwaarde versterkt.
Bovendien worden ze betrokken in de huiselijke sfeer door het krijgen en aanleren van verschillende huishoudelijke taken (zoals tafels dekken, eten bereiden, vaatwasser vullen, vegen, was ophangen,… ). In de goed uitgeruste keuken kan de opvoeder, al of niet samen met één of meerdere jongens, zich
aan een culinair avontuur wagen. Er is uiteraard heel wat vrije tijd en ruimte voor ontspanning, sport en spel, hetzij in groep, hetzij individueel.

Het weekend- en vakantiehuis is op een aangepaste, kleinschalige manier een veilige haven voor de kinderen die het niet altijd gemakkelijk hebben. De wens van wijlen Voorzitter Admiraal Schlim werd hierbij gerealiseerd. 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu