Voeding & aanbod - Schoolbeleidsplan KW IBIS

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Voeding & aanbod

Algemeen > IBIS RestaurantOm de voedselveiligheid van de keuken en het schoolrestaurant te optimaliseren en bepaalde pijnpunten op te vangen en weg te werken, spreekt het voor zich dat constant alle handelingen en aankopen van materiaal getoetst worden aan de HACCP-richtlijnen en -normen.  De directeur en de verantwoordelijke coördinator vergaderen daaromtrent op regelmatige basis met de koks.
Er wordt constant de nodige aandacht gegeven aan het aanbieden van een evenwichtige, gezonde voeding.Het klassieke ontbijt
Dagelijks zijn drie soorten brood verkrijgbaar : lichtbruin, bruin of volkorenbrood met boter en confituur, natuuren verse kaas met fruit.
Als drank wordt koffie met halfvolle melk geserveerd.
Verschillende soorten beleg : kaas, ham, kippenwit met tuinkruiden, bacon, … zijn voorzien.
Wekelijks is er één maal chocolade (of chocoladekorrels) of één maal chocoladeof speculaas of peperkoek of smeerkaas of Luikse stroop..
Fruit is altijd ter beschikking.


Het middagmaal

Er is dagverse soep.
Het vlees bestaat uit kip of kalkoen (diverse bereidingen), varkensgebraad, gehaktbereidingen, stoofschotels, ragouts, schnitzels, …
Eén keer in de maand krijgen de jongens biefstuk geserveerd.
Wekelijks komt een visbereiding op het bord.
Er wordt veel aandacht besteed aan verse groenten.  Zo wordt de appelmoes altijd vers gemaakt en is er dagelijks een saladbar voorzien (sla, tomaten, wortelen, …).
Eén maal per week wordt gezorgd voor aardappelpuree en rijst of pasta.  Eén maal per week kijken de jongens uit naar de in huis gemaakte frietjes.


Desserts

Desserts variëren : driemaal per week fruit, om de twee dagen vers gebak of pudding en één maal per week krijgen de jongens een ijsje.
Fruit speelt een zeer belangrijke rol en is alom tegenwoordig : bij het ontbijt en bij het avondmaal, als alternatief voor het middagdessert, als tienuurtje en als vieruurtje.
Sedert september 2004 neemt het Koninklijk Werk IBIS deel aan het project “Tutti-frutti”.  Dit is een project rond fruit op school.  Via het fruitabonnement kunnen leerlingen en personeel elke week, op een vaste dag, samen een lekker stuk fruit eten als tussendoortje.  Het fruitproject wil kinderen aanzetten om meer fruit te eten.  Recente studies wijzen immers uit dat de consumptie van fruit zienderogen daalt.  We weten dat fruit en groenten belangrijke voedingsstoffen zijn en toch is er een groot verschil tussen “weten” en “eten”.


Het avondmaal

Er wordt gezorgd voor twee warme maaltijden per week, gaande van pastaover eibereidingen of aardappelschotels tot broodverwerkingen zoals croque monsieur of verloren brood.  Als alternatief zijn er steeds de verscheidene soorten beleg zoals kaas (twee soorten), gekookte ham, bacon, salami, kippenwit, …
De koude bereidingen bestaan uit vers bereide gehakte biefstuk, vleessla, kippensla vergezeld van de nodige verse koude groentjes.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu